georgspottle

georgspottle

„Intelligens bodyguarding”

2013. május 09. - Georg Spöttle

Ha szóba kerül a személyvédelem, azaz a testőrmunka legtöbben vagy a celebekre vagy a sztárokra gondolnak, akik gyakran csak presztízsből tartanak „body guardot”. Ez a kívülállók szemében egy viszonylag egyszerűen strukturált hivatás látszatát kelti. Pedig a professzionálisan kiképzett személyvédőknél erről szó sincs. A nagydarab, napszemüveges testőrkép, a szakma elitjénél, már nem létezik. Több nyelvet folyékonyan beszélő, komoly katonai vagy rendőri múlttal rendelkező férfiak és nők a modern személyvédő szakemberek. Politikusok és üzletemberek mellett maguk is hivatalos személynek vagy üzleti bodyguard-movie-stills.jpgpartnernek tűnnek, mivel megjelenésük és kisugárzásuk erre utal. Ez a „láthatatlanság” teszi őket hatékonnyá. A védett személy nem tűnik fel már azzal, hogy izomkolosszusok kísérik mivel ez már figyelmet kelt, ám a testőrök folyamatosan felmérik a környezetet, ellenőrzik az irodát, szállodai szobát és minden feltételezett veszélyforrás esetében a védendőt  biztonságos távolságban tudják tartani ettől a valós vagy vélt rizikófaktortól. Ez történhet pl., a gépjárműben, amelyet állandó mozgásban tartva elérhetetlenné teszik a VIP-t, pl., egy agresszívabb rajongói tábor vagy éppen nemtetszését kinyilvánító tömeg esetében (ez utóbbi politikusok vagy ismert üzletemberek, bankárok védelménél merülhet fel).  Az intelligens testőrség az csapatmunka.

Amíg egyikük a védett személy mellett van és akár a tolmácsfeladatot is ellátja, társa az autót vezeti, azon az útvonalon, amelyet a harmadik testőr, aki a felderítést végzi, már percekkel azelőtt bejárt és rádión jelentette, hogy az útvonal biztonságos és járható. Ha ez a jelzés nem éri el a járművet, a vezető azonnal a B vagy a C alternatív útvonalat választja. Ezeket már a kísérés előtt napokkal kijelölték és személyesen bejárták. Veszélyesebb országokban vagy komolyabb tüntetések alkalmával mindig ott halad egy második jármű a védett személyt szállító autó mögött, hogy ha ez meghibásodna vagy balesetet szenvedne a VIP-t azonnal a második gépkocsival biztonságba helyezhessék. Kulcsszó baleset: a modern testőrök természetesen rendelkeznek profi elsősegély nyújtó tanfolyammal, és ezenfelül szakképesítésük van CPR-ból,  (cardiopulmonális reszuszcitáció) azaz szívműködés és légzés újraindításból. Az első kérdés, amit a „laikusok” feltesznek, hogy van-e és milyen a testőrök fegyvere. Van, és a legmodernebbeket használják, mint az osztrák Glock, ami pl., az FBI-nál is rendszeresítve van. VISZONT! A jó testőr igyekszik, hogy fegyverét csak a legvégső esetben használja. Képzéseinkkor nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy nem háborút kell viselni az esetleges támadóval, hanem a védett személyt azonnal „kivonni”, biztonságba helyezni. Ez általában úgy történik, hogy a team egyik tagja hátráltatja a támadást, a másik kettő evakuálja a védett személyt és a megfigyelők értesítik a hatóságokat, ha olyan komoly veszélyforrással pl., fegyveres támadóval van dolguk. Kik és miért támadhatnak? A testőrök a leggyakrabban agresszív tinédzserekkel találkoznak, aki az imádott sztártól egy autogramot vagy közös fotót szeretnének, ez napi rutin, és ha megvan az áhított fotó, akkor le is csillapulnak a kedélyek. Üzletemberekre, segélyszervezetek munkatársaira, politikusokra vagy az ENSZ nagyköveteire azonban már komolyabb veszélyek leselkednek. Egyikük korunk rákfenéje a terrorizmus. Ez lehet politikailag vagy vallásilag motivált. Védelem szempontjából sem lényegtelen, hogy pl., gerillák élő túszt akarnak szedni, hogy később a cégtől vagy a kormánytól váltságdíjat zsaroljanak ki, vagy merénylőik a védett személy fizikai megsemmisítésére törekednek. Ezért korunk személyvédője egy ilyen út előtt már hetekkel figyeli az adott terület politikai helyzetét, interneten megnézi a lokális híradókat és figyeli a helyi lapokat. Partnercégek képviselői tájékoztatják az akut veszélyforrásról. A felderítés itt a munka alfája és omegája. Ez gyakran álcázva, a helyiek ruházatában és a környezetbe illő gépkocsival történik. A veszély legtöbbször láthatatlan, Itt a technika és a találékonyság is számít: a páncélozott jármű, az ülések alá helyezett golyóálló mellény, amely az aknák repeszeit fogja fel csak két példa a védelemre.

Georg Spöttle


Nemzetközi testőrképző tanfolyam

 

A bejegyzés trackback címe:

https://georgspottle.blog.hu/api/trackback/id/tr755290883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shopping 2013.05.09. 12:14:34

"Több nyelvet folyékonyan beszélő, komoly katonai vagy rendőri múlttal rendelkező..."

Eléggé beszűkítetted a kört... :)

pkrisko 2013.05.09. 12:33:18

Szép általánosságok, közhelyek...:(

Gorbacsov homlokán a májfolt 2013.05.09. 12:38:17

@Shopping: Az idevonatkozó vicc:

Két rendőr áll az ELTE előtt és nézik a homlokzatát. Az egyik megszólal:
- Tudod, egyszer elvégzem ezt az egyetemet!
Mire a másik:
- Te hülye, hát még írni-olvasni se tudsz!
- Na és? Ki mondta, hogy LEVELEZŐN akarom elvégezni?!?

inquisitor007 2013.05.09. 13:18:24

@Shopping: Magyarországon tényleg... :)

Kelly és a szexi dög 2013.05.09. 13:27:48

VV László a testőrkirály!

MetálFater (törölt) 2013.05.09. 13:33:19

Csendben megjegyeznék két dolgot.

Először is lehet akárki akármilyen kemény legény, a golyó neki is árt.

Másodszor.
Ha én bérgyilkos vagy terrorista lennék, pont az ilyen "üzletember" kinézetű mandarinokat likvidálnám először, és azután a célszemélyt.

Természetesen mindezt távolról, egy M1903-as Springfield típusú ismétlő távcsövessel, melynek tárkapacitása 5/200.
A hatótávolsága 500 méterig 95% pontosságú.

eax_ 2013.05.09. 14:50:56

@MetálFater: Ja, a celpontok meg ezt nyilvan nyugodtan, csendben cigizgetve turik.
Te sem lennel jo bergyilkos. :)

Silent Bob 2013.05.09. 15:04:50

@MetálFater: Kicsit sok volt a Sniper Elite, nem? :D

daito 2013.05.09. 15:43:44

@MetálFater: funny. :)
Csak nem értem, miért Springfieldet írtál, akkor már valami szexi-menő távcsövest válasszál, kb. ugyanannyi esély van rá. (De értem a tréfát.)

sztrelec 2015.10.07. 21:31:39

A motiváció az alfa és omega. Mindkét oldalon.
Nem lehet ám könyû eset a sok eszelôs vallási vagy milyen ôrült ellen bármiféle védelem, ezek már bemutatták ismételten mikre képesek
süti beállítások módosítása