georgspottle

georgspottle

„Lájkold a lakásomat”

2013. május 03. - Georg Spöttle

aa.jpg

„Fotók a nyaralásról kiposztolva 45 perccel ezelőtt Siracusaban. Az okos telefonnal azonnal feltölthetők a képek a facebookra, sőt az alkalmazások közt már a helymeghatározás is szerepel. Csak irigykedjenek a haverok otthon a munkahelyen, hogy milyen király Szicíliában. Lejjebb görgetve oldaladat már látom a szülinapi fotóidat, az ajándékokat (ékszerek, 3D-s TV), na meg van egy-két szép festmény, amit nagyid adott, mert legyenek csak nálad, hiszen olyan értékesek. Zsír a verdád is a bejárónál. Tudom, hogy a tied, hiszen kiposztoltad, amikor pár hónapja megvetted. Mindig is egy ilyen sportos kis Peugeot volt vágyam, de nekem pont a tied kellene…

Nem, dehogy vagyok a barátaid közül, én vagyok az a fickó, aki már meg is találta a címed az internetes telefonkönyvben és éppen összekészíti az eszközeit, amikre egy hangtalan behatolásra és egy autó elkötésére szüksége lesz. Ne aggódj, nem hagyok nagy felfordulást, mert már kinéztem mindent a facebook oldaladon. Olyan az, mint egy internetes áruház: szóval a TV, a festmények, a nyaklánc, a fülbevalók. Nem, dehogy töröm fel az autót, most látom az egyik képen, a tartalékkulcs ott lóg az előszobában, ott-ott a fotón, ahol a kutyáddal játszol éppen. Nem látom a riasztó kapcsolótábláját sem, akkor biztos nincs is. Elég kicsit kinagyítani a fotót és mennyivel könnyebb az életem. Erre mondják, az ördög a részletekben lakozik. Szóval ígérem, úgy vigyázok az autódra, mintha a sajátom lenne. Na ja, az is lesz egy órán belül. Kedvem lenne kiírni oldaladra, hogy köszi, meg hogy nagy meglepi lesz, amikor hazaérsz, de ugye az nagy hülyeség lenne. Én óvatosan kezelem az adataimat.”

Vicces kis történet, de csak addig, amíg nem mi vagyunk a szenvedő alanyai, pedig ez bármikor megtörténhet. Ki ne szeretne „facebookolni”? Hiszen remek dolog tartani a kapcsolatot barátainkkal, megosztani élményeinket fotók vagy posztok formájában, de tisztában vagyunk ennek a veszélyeivel is? Ha illetéktelenek látják, hogy napokra elutaztunk és a fotókat böngészve felmérik értéktárgyainkat, lakásunk vagy házunk helyét, akkor már nem is annyira vidám a sztori. Sok nagyvárosi betörő szakosodott a facebook adatlapok „elemzésére” és ez leginkább a nyári szabadságok alatt jelent veszélyt számunkra. Akár csak a hetek óta nem ürített levélszekrény a lépcsőházban, olyan figyelemfelkeltő lehet egy le nem védett posztolás. Ennek nem kell így lennie, a facebook személyes beállításaira kattintva megtaláljuk azt a lehetőséget, hogy csak legközelebbi barátaink férjenek hozzá adatainkhoz, lássák képeinket és posztjainkat és személyes adatainkat. Két perc a gép előtt és ezzel máris biztonságosabbá tettük életünket. Érdemes erre odafigyelnünk kiskorú gyermekeinknél is. Ők még kevésbé mérik fel a posztolgatás és adatmegosztás veszélyeit. Sőt amint a közelmúlt híradásaiból kiderült, ők még több fenyegetettségnek vannak kitéve, az interneten vadászó pedofilok részéről (bár ez egy következő írás témája lesz). Ha egyet értesz, oszd meg a blogot vagy nyomj egy lájkot.

A bejegyzés trackback címe:

https://georgspottle.blog.hu/api/trackback/id/tr755263639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása