georgspottle

Lőfegyver otthon, pro és kontra

2013. május 03. - Georg Spöttle

lofegyver.jpgNagy-Britannia és Németország mellett Magyarországon a legszigorúbb a fegyvertörvény. Ahhoz, hogy a civilek önvédelmi céllal lőfegyvert tartsanak maguknál, a jogszabályi előírások mellett alapos indok, vagy komoly fenyegetettség fennállása szükséges. Ez értelemszerűen nagyban csökkenti a lőfegyverekkel elkövetett bűncselekmények számát. Ám van hátulütője is a szabályozásnak; ha például valakire otthonában brutálisan rátámadnak, nincs komoly esélye arra, hogy megvédje családja és saját testi épségét, életét.

Pedig ez az elmúlt hónapokban nagy gyakorisággal előfordult, a híradók majdnem napi szinten számolnak be ilyen bűncselekményekről. Főleg az idősebb, vagy mozgásukban korlátozott személyek számára nyújtana segítséget, hogy lőfegyver segítségével megvédhetnék magukat és értékeiket. Sok ellenző szerint viszont így még több ember halna meg lőfegyver által.

Azonban ha a bűnügyi statisztikákat vesszük figyelembe, a legálisan tartott lőfegyver az, amellyel a legritkábban követnek el bűncselekményt. 
Az elmúlt napok magyar híradásaiból kiderült, hogy az egyre jobban „szaporodó” rabsicok, azaz orvvadászok saját maguk készítik lőfegyvereiket. A masszív kriminális energiával rendelkező bűnöző pedig illegálisan, sokszor külföldön szerzi be a profi fegyvereket. Másra is van példa: pont egy éve három 19-20 év közötti elkövető egy lőtérről szerzett magának pisztolyokat és lőszert, távozás előtt hidegvérrel agyonlőve a lőtér vezetőjét és egy szemtanút. Ezek a tények véleményem szerint inkább amellett szólnak, hogy önvédelmi célokra lehessen otthon lőfegyvert tartani, természetesen csak feddhetetlen előélettel és alapos pszichológiai vizsgálat, elméleti és gyakorlati vizsga után. Utóbbit tartom a legfontosabbnak. Érdemes visszagondolni a Pécsi Egyetemen történt lövöldözésre (1 halott 3 sebesült), vagy a másik egyetemista fiúra, aki facebookon azzal fenyegetett, hogy egy budapesti bevásárlóközpontban készül mészárlásra. Minden „elfuserált” életévéért egy embert akart meggyilkolni. Mindkét fiatal legálisan tartott lőfegyvert sportcélokra, de érdekes mód nem akadtak fel semmilyen szűrön, hogy mentális problémáik vannak.

A tavalyi évet az Egyesült Államokban töltöttem, ráadásul Colorado-ban, ahol a fegyvertörvény a leglazább. Elég felmutatni a jogosítványt és az elegendő, hogy vegyünk egy pisztolyt, vadászpuskát vagy akár egy átalakított (sorozatlövésre nem alkalmas) katonai gépkarabélyt. Lőszert minden nagyobb szupermarketben kapni és vicces mód nem kell hozzá még jogosítványt sem felmutatni, ugyanakkor, ha veszek egy üveg bort, akkor a jogosítvány, ill.. az útlevél számát feljegyzik. Az alkoholtörvényt sokkal komolyabban veszik. Pisztolyt, akár csak régen a cowboyok, nyíltan viselhetek, ám ha egy üveg sört kiviszek a strandra, reszkírozom, hogy letartóztatnak. Sajnos a legtöbb bűncselekményt is lőfegyverrel követik el, van, hogy akár csak unalomból vagy drogok hatása alatt lőnek le valakit egy parkolóban.

Igen sok baleset is történik, hiszen aki megvesz egy automata pisztolyt, attól hogy kifizeti, még nem fog érteni a kezeléséhez.
Igaz, minden lőtér felkínál fegyverkezelési tanfolyamot, de a 200-300 dollárt a legtöbben (érdekes mód a férfiak) már sajnálják rá. A legtöbb nő viszont, aki fegyvert vásárol, részt vesz a tanfolyamokon, amelyekre már a fegyverboltban lehet helyet foglalni. Az egyik legmegrázóbb baleset a télen történt, amikor egy férfi az autóban hagyta 7 éves kisfiát, amíg beugrott egy üzletbe. A kisfiú megtalálta a kesztyűtartóban tárolt pisztolyt és persze játszani kezdett vele, ám a fegyver elsült és halálos sérülést okozott szegénynek. Sajnos a legtöbb baleset áldozata gyermek, hiszen a hatóságok ott nem ellenőrzik a fegyverek tárolását és legális, ha valaki a kocsijában is tart pisztolyt vagy sörétes puskát. Németországi viszonylatban is a helytelen tárolásból adódnak a katasztrófák. Négy éve egy a gimnáziumból kirúgott, 17 éves diák tizenöt embert lőtt agyon, 11-et megsebesített, mielőtt magával is végzett. Ámokfutása alatt 112 lövést adott le. A mészárlást apja Berettájával követte el, amit a férfi az éjjeliszekrényén tárolt. Sajnos a médiumok csak ezeket a negatív történeteket kapják fel. A számtalan eset, amikor törvénytisztelő polgárok, fegyverük segítségével védik meg magukat, vagy másokat, nem számítanak hírnek. Én, aki 25 évet töltöttem fegyveres testületeknél, úgy látom, ha valaki ölni akar, azt megteszi, ha nem lőfegyverrel, akkor késsel, baltával vagy mással (lásd a napi TV híradókat). Viszont az állampolgároknak érdemes lenne megadni a jogot, hogy egy komoly tanfolyam, pszichológiai alkalmasság és rendszeres lőgyakorlat fejében tarthassanak otthonukban maguknál önvédelmi pisztolyt.

A bejegyzés trackback címe:

https://georgspottle.blog.hu/api/trackback/id/tr495263453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peter Herczog 2013.05.03. 19:55:04

Egyszerű:erkölcsi bizonyítvány legyen elegendő lőfegyver tartáshoz.

nod20 2013.05.03. 23:12:49

Az édes kevés. Amennyi nem bűntett előéletű hülye van...

Peter Herczog 2013.05.05. 09:24:37

Elmebeli állaot bármely sokk hatására változhat,naponta mégsem lehet vizsgálni. Gyilkolni késsel is lehet.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.09.25. 20:08:28

A nagy teljesítményű autók lezúzása, a védelemre, gyilkolásra alkalmas kutyák laza tartásstílusa mellet már csak a fegyver hiányzik ebben az országban. Ahhoz egyesülnünk kellene Svájccal + száz év:)
1500 lőszer biztonságra is koreografált ellövöldözése után talán oda lehet adni valakinek egy fegyvert. De még ő is hibázhat.

sztrelec 2015.09.10. 23:06:12

Oktatás, tréning és alkalmassági vizsga szerintem.

Keksztermesztő Károly 2015.11.20. 17:03:10

pszihiátriai szakvélamény, erölcsi bizonyítvány, büntetlen előélet, fegyverhasználatról szóló szakvizsga, ezeket 2 évente ismételni, aztán felőlem rendben

Albu 2016.01.22. 13:59:08

Az alapkérdést nem értem. Oké, hogy biztonságban leszek otthon. De az utcán gyakrabban támadnak meg!

Barnaby75 2016.06.25. 13:30:55

Nono. Az az igazság, hogy nem tudnék határozott véleményt mondani.
Egyrészről ordenáré ökörség, hogy ha én (23 éve szolgáló hivatásos katona) gyakorolni szeretnék fegyverrel, akkor be kell iratkoznom egy lövészklubba, mindenféle minősítő huncutságokon kell átessek, hogy végül vehessek egy sportfegyvert. Sajnos seregen belül erre nincs lehetőségem.
Másrészről bele sem merek gondolni, hogy egyesek miket művelnének az otthon tartott fegyvereikkel, ha szabadon hozzájuthatnának.
Többen említették, hogy alkalmassági vizsgálat, meg gyakorlati vizsga, pszichológiai szakvélemény satöbbi.
Egy működő társadalomban talán még jó is lenne, de jelenleg a magyar társadalom nem működik. Két konkrétumot hadd említsek:
1. Mivel lejárt a jogosítványom, elballagtam kedves háziorvosomhoz a kötelező vizsgálat céljából. Ez a kedves orvos még azt sem kérdezte meg, hogy érzem magam; rögtön azt kérdezte: Szüleid jól vannak? - És már töltötte is ki az orvosi igazolást. Tehát én lehetek süket mint az ágyú, vak mint a házőrző komondor, az sem baj, hogy a két lábamat nem tudom egymás mellé tenni: rászabadítanak a mit sem sejtő magyar országutakra. Az egyetlen dolog, amihez kimondottan ragaszkodtak, hogy fizessem be a vizsgálati díjat...
2. Az M3 autópályán Pest felé haladva egy délután észrevettem, hogy ott áll egy autó a leállósávban és kézzel-lábbal integetnek. Megálltam és vontatóra véve őket elvittem a legközelebbi pihenőhelyig; segítettem autómentőt keríteni. (Nem tartozik ide, de hadd mondom el: ezalatt a 6 kilométer alatt orgazmusközeli élményem volt, ahogy a 16 éves kopott kis Suzuki vontatja a C200-as Mercit...) Hanem amiért ezt leírom: már több, mint fél órája ott álltak az út mellett és integettek, de SENKI nem állt meg. Alapvetően ha egy autó áll az út mellett, még nem állok meg emiatt. Lehet, hogy a térképet nézi, vagy szendvicset eszik, vagy szundít egyet, netán kamatyolnak a hátsó ülésen - fölöslegesen nem zavarok. Ha viszont kétségbeesetten integetnek, akkor az azt jelenti, hogy baj van, segítségre szorulnak.
Ez a két konkrét példa talán jól mutatja, hogy a jelenlegi magyar társadalom felelősségérzete a bányászbéka segge alatt kullog.
Ha a kedves állampolgárok egy elszívott cigarettacsikkel, egy taknyos zsebkendővel vagy egy üres üdítős dobozzal nem tudnak felelősen bánni, mire fel kapjanak lőfegyvert?